TATO 2010-196
Lačpleša 20,
Riga, LV1011
I-V 09:00 - 18:00
+371 26522650
+371 28663933
latviešu
русский

Ekskursijas

Iepazīt Igauniju

Augšējā un Apksējā pilsēta  - «Vecās Tallinas leģendas»

Ekskursijas laikā mēs iepazīstināsim mūsu ceļotājus ar Tallinas leģendām un nostāstiem, parādīsim mājas, kurās joprojām mīt spoki...Piemēram, Ljuhike Jalg iela (īsā kāja) tiek uzskatīta par anomālo zonu un kļuva pazīstama ar saviem spokiem. Tornī vairākkārt parādās karaļa spoks, kas peld pa gaisu, un mūka spoks, kas skaita lūgšanu. Vienreiz pat kļuva zināms torņa spoka vārds...Justus. Spoku parādīšanās pie Apakšējās pilsētas sienām tika pat oficiāli dokumentēta. Arhīvā tiek uzglabāts dokuments, kurā var lasīt, ka “1627. gadā burgomistra dēls “par mīlas dēkām” tika norīkots laboties uz “Marsa staļiem”, precīzāk, uz vienu no pilsētas torņiem, kur ar viņu notika dažādi brīnumi...” Mēs izstāstīsim Jums dramatisku stāstu par mūku Francisku Johanu fon Heltene, kas bija bezcerīgi iemīlējies ratmana meitā Margaritā, viņš joprojām nāk uz vienu no Apakšpilsētas mājām Laj ielā (Platā iela), cenšoties atrast savu mīļoto...Neslavu ir izpelnījusies viena no savrupmājām Augšpilsētā, kas kādreiz piederāja fon Breverna ģimenei; mājā parādās jaunas sievietes tēls, kas biedē vīriešus līdz nāvei. Jaunavas tornī ilgu laiku bija kafejnīca, un strādnieki bieži ir redzējuši vīrieti viduslaiku apmetnē un beretē ar nagu. Spoks bija ļoti jautrs, nereti zobojies par personālu un apmeklētājiem. Mūsu ekskursija ir gandrīz reāli stāsti, nevis kārtējais gida stāsts ekskursantiem, kas ir noguruši no pārējiem tūrisma objektiem. Jebkurā leģendā ir kāda daļa patiesības, ar laiku tā iegūst dīvainas formas, jo stāstītājs tās papildina ar paša izgudrotajiem faktiem.

Pastaiga pa Tallinu

Ekskursijā ir iekļauta pastaiga pa Augšējo un Apakšējo Tallinu. Augšējā pilsētā Jūs redzēsiet Toompea pili – karaļu vikāru, Livonijas ordeņa komtura, Estlandes gubernatoru rezidenci, Igaunijas Republikas parlamentu.

Doma baznīca ir viena no vecākajām baznīcām Igaunijā, A. Ņevska pareizticīgā katedrāle,  divi skatu laukumi, kur paveras brīnišķīgs skats uz Vecpilsētu, visskaistākās muižnieku savrupmājas. No Augšējās pilsētas Jūs nonāksiet Dāņu Karaļa Dārzā – viena no romantiskām vietām Tallinā; Ljuhiķe Jalg iela (īsā kāja) ved uz Apkšējo pilsētu pie Sv. Nikola baznīcas (Niguliste). Turpmāk maršrutā iekļauts Rātslaukums, kur Jūs dzirdēsiet stāstu par mūsu viduslaiku Domi, par laukumu, par vecāko Rātsaptieku; tālāk pa visīsāko pilsētas ielu Saikang (Maizes eja) nonāksiet līdz Sv. Gara baznīcai un Lielajai Ģildei. Turpmāk maršrutā ir arī Vene iela (Krievu), tur Jūs redzēsiet Igaunijas vecāko pareizticīgo baznīcu, kuru dibināja Jaroslavs Mudrijs; redzēsiet Vecpilsētas vienīgo katoļu baznīcu – Sv. Apustuļu Pētera un Paula baznīcu, kā arī dominikānas klostera drupas. Tālāk caur Katerīnas eju nonāksim pie mūra sienas, ekskursija noslēdzas pie Virusas vārtiem.

Apskates ekskursija pa Tallinu ar autobusu

Ekskursija sākas pie Krievu Kultūra Centra un iet caur pilsētas centru. Jūs redzēsiet teātri Igaunija, lietišķo centru, Staļina laika apbūves rajonu, 19. gs. – 20. gs. sākuma Tallinas koka arhitektūru, tad būs pietura Kadriorgas parkā.  Kadriorgas parks ir vietējo iedzīvotāju iecienītā pastaigas vieta, tur Jūs apskatīsiet Kadriorgas pili, kas uzcelta pēc Pētera Lielā pavēles savai sievai Jekaterinai I, Igaunijas Republikas prezidenta rezidenci, Pētera I namu un Mākslas muzeju KUMU.  Tālāk maršrutā ir Koru laukums, kur būs pietura, pa ceļam gar jūru Jūs dosieties uz Piritas rajonu. Piritas rajonā būs pietura pie Sv. Birgittas klostera, tālāk Jūs dosieties atpakaļ uz pilsētas centru. Atpakaļceļā redzēsiet Buru sporta centru, kas tika uzbuvēts 1980. gada Olimpiādes buru regatei; slaveno pieminekli bojā gājušam krievu bruņnesim “Nāriņa”. Atgriežoties pilsētā, Jūs brauksiem garām Rottermana kvartālam, kur koncentrēti modes un stila apģērbu veikaliņi, garām Admiralitātes ostai, no kurienes katru dienu kuģi dodas uz Zviedriju un Somiju, pie torņa Resnā Margarita. Tālāk ceļš būs apkārt Vecpilsētas rietumu valnim, kur labi var redzēt Toompea pils sienu, kas saglabājusies kopš 13. gs. Ekskursija noslēgsies uz Toompea kalna Augšpilsētā.

Tornis KIK-in-de-KOK un bastionu pazemes

Tornis KIK-in-de-KOK (ieskaties virtuvē) tika uzcelts 1457. gadā kā aizsargtornis. Tas veiksmīgi atvairīja ienaidnieku uzbrukumus, to skaitā Ivana Bargā, pārcieta Livonijas karu. Tagad tornī atrodas Pilsētas muzeja filiāle, tās šešos stāvos ir eksponēta Tallinas ievērojamo celtņu un aizsargceltņu vēsture, ieroču kolekcija un ekspozīcija, kas stāsta par Ziemeļkaru un Livonijas karu. Neskaitāmās pazemes pārejas zem vaļņiem Tallinā izbūvēja vienlaikus ar nocietinājumu vaļņa būvi 17. - 18. gs. pēc 1686. gadā apstiprinātā nocietinājuma plāna, līdz 1710. gadam tika uzcelti Ingermanlaides un Zviedru bastioni, Vismares ravelīns un De-la-Gardi reduts. Zem bastioniem ir izrakti slepenie labirinti, pa kuriem, ienaidniekam neredzot, pārvietojās zaldāti, tika piegādāti ieroči un munīcija. Pašreiz pazemes ejas ir piejamas apmeklētājiem.

Baznīca Niguliste – viduslaiku muzejs ar ērģeļu koncertu

Baznīca Niguliste (Nikolaja baznīca) ir 13. gs. sakrālā celtne, veltīta tirgotāju un jūrnieku patronam Sv. Nikolajam; tajā atspoguļojas gadsimtu vēsture un dažādi stili. Muzejs Niguliste darbojas kā māklas muzeja filiāle, tā iepazīstina ar viduslaiku māklas darbiem (ar 700 gadu garo periodu).  1984. gadā šeit bija atklāts muzejs – koncertzāle, šeit apkopoti Igaunijas labākie viduslaiku un postreformācijas laikmeta māklas darbi. Reizē ar vērtīgiem vēlīno viduslaiku altāriem no Ziemeļvācijas un Nīderlandes Nigulistē var iepazīties ar kokgriezumiem, ģerboņiem, kapu pieminekļiem un ar slaveno māklas darbu Tallinā – unikālo Bentra Notke gleznu “Nāves dejas” (15.gs. beigas), kuru aizsargā UNESCO, kā arī ar baznīcu un ģildes sudraba kolekciju. Ekskursijas noslēgumā Jūs varēsiet noklausīties burvīgu ērģeļu koncertu.

Kadriorgas parks un Kadriorgas pils

Kadriorga ir pievilcīgs un elites rajons Tallinā, tās vēsturiskais centrs ir Pētera I valdīšanas laikā uzbūvētā cara vasaras rezidence. 19. gadsimtā Kadriorga bija populārs kūrorts, kur atpūtās un atveseļojās ne tikai augstmaņu ģimenes locekļi, bet arī Pētrburgas elite un tūrīgie rēvelieši. Starp jūru un pili bija uzcelti peldbaseini, saloni, restorāni. Izpildot Pētera Pirmā pavēli, Kardiorgas parkts vienmēr bija atvērts. Arī šodiem Kadriorga ir pilsētnieku iecienītā atpūtas un dzīves vieta, pilsētas elites rajons. Šeit atrodas prezidenta dienesta rezidence, dažu valstu vēstniecības, daži muzeji, to skaitā arī vislielākais Igaunijas Māklas muzejs. Trīs gadsimtu laikā Jekaterinas pils, uzcelta pēc Pētera Pirmā idejas un nosaukta viņa sievas vārdā, nav īpaši mainījusies. Šeit viss norāda uz pirmā Krievijas imperatora diženumu, pirmkārt, galvenā svinību zālē, kas ir apbrīnojuma vērta. Pašreiz ēkā ir izvietota māklas muzeja filiāle, kur tiek izstādīti ārvalstu māklas darbi.

Rakveres pils

“Vere” tulkojumā no igauņu valodas nozīmē “asinis”. Gadsimtiem šī pils bija asiņainu kauju dalībniece. Dažādās valodās runāja tās aizstāvji un uzbrucēji. Arī šodien pils muzejā var piedalīties loku šaušanas turnīrā, cīnīties ar zobeniem, apmeklēt “ielas meitu ielu”, moku kameru, morgu un elli...Var arī paēst pusdienas viduslaiku krodziņā un apkalt zirgu. Ieroču zālē Jūs redzēsiet un arī paturēsiet rokās īstu zobenu! Apmeklēsiet baznīcu, ēdamzāli, sargtorņus, kā arī redzēsiet “kauna stabu” – un tas ir tikai sākums!

Tallinas Rātsnams

Tallinas Rātsnams atrodas pašā Vecpilsētas centrā. Tas tika uzcelts 13. gs. centrālā tirgotāju laukumā, un vairāk kā 700 gadu bija dažādu vēsturisku notikumu liecinieks. Rātsnams vienmēr ir bijis nozīmīgākā pilsētas celtne, tāda tā ir arī šodien.  Rātsnams ir viens no vislabāk izpētītiem un labi restaurētiem arhitektūras pieminekļiem. Restaurācijas mērķis bija atgūt pirmatnēju celtnes izskatu, kas tomēr ļoti mainījās gadsimtu garumā. Tagad Tallinas Rātsnams izskatās tieši tā, kāds tas ir bijis 14. gadsimtā. Mūsdienīgais interjers saistās ar 1975. gadu, dalēji tika pārveidots 2004. gadā, un tagad izceļ vidusklaiku stilu.  Visgreznākās telpas atrodas galvenajā rātsnama stāvā, tā ir birgera zāle, un galvenā rātsnama telpa – maģistra zāle. Birgera zāle viduslaikos kalpoja svinīgiem pasākumiem un pilsētnieku uzņemšanai. Šeit uzstājas ceļošie muzikanti un aktieri. Arī šodien te rīko pieņemšanas un koncertus. 1547.gadā Rātsnama izrotāšanai maģistrāts pasūtījis Nīderlandē 7 gobelēnus, kuros attēlotas ainas no Zālmana dzīves; šie gobelēni ir ļoti skaisti renesanses laikmeta tekstila mākslas paraugi Igaunijā, patreiz tie atrodas muzejā, bet birgera zāli rotā precīzas gobelēnu kopijas. Maģistra zāle ir rātsnama galvenā telpa. Šeit notika domes sēdes, tika pieņemti svarīgākie lēmumi un likumi pilsētas dzīvē. Līdz 19.gs. maģistrāts īstenoja arī tiesu varu. Savos lēmumos Tallinas maģistrāts vadijās pēc Ljubeckas tiesībām, kas tika plaši pielietotas Hanzas savienības pilsētās. Maģistrāts izlēma jebkādus jautājumus, kas skāra pilsētas dzīvi - no nodokļiem līdz rotājumiem un apģērbiem. Galvenās ēkas smaili rotā Vecais Tomass - pilsētas simbols! Tas sargā pilsētu jau 480 gadus!




PIEPRASI SAVU ATPŪTU

Uzdot jautājumu vai pieteikties
Virziens
Pieaug. skaits
Bērnu skaits, vecums
Izlidošana sākot no
Aizlidošana līdz
Viesnīcas kat.
Nakšu skaits
Tālr. nr.
Vārds, Uzvārds
Ceļojuma budžets

Jautājums vai piezīme